The Lakes Care Centre, South Cerney

The Lakes Centre

Award: GOLD

The Lakes Care Centre (South Cerney) completed in spring, 2017,  was developed by Brackley Investments, designed by Hunters, and constructed by Stepnell Limited. The Lakes Centre, which is designed to provide the highest quality of residential aged care, consists of 64 en-suite bedrooms divided into four households, and arranged over two floors of stunning contemporary design. The four wings connect to a central hub containing bright and welcoming communal facilities such as a tearoom-cafe, hairdresser and garden lounge social space. The bedroom wings are split into two groups of eight bedrooms with generous lounges and domestic scaled dining spaces located either side of an open plan homely kitchen. The Lakes Care Centre is designed with several features that have been evidenced by research to improve the quality of life of residents. Features such as resident accessible kitchens in each wing encourage and support participation in familiar activities of daily living such as setting the table at meal times, or in staff supported home-baking activities. 

 

Dead-end corridors are avoided by locating additional lounge and group-activity spaces at the corridor ends. These help provide choices of places to go and different activities to engage in for residents, whilst also helping to welcome visits from families and members of the wider community. 

 

Each of the 16-bed ground floor wings has a enclosed garden, accessed from the communal areas, whilst the first floor wings are provided with a variety of well-proportioned and sunny balcony spaces, that are afforded pleasant views over the gardens. A number of ground floor residents are provided with small enclosed private garden spaces, giving them improved direct access to outdoor space. All ground floor residents can access the garden and interlinking walking routes that are looped to help residents find their way back to their starting location.  A separate communal garden is also provided, which is accessible for all residents from the central hub area. This garden contains larger areas for community activities, as well as features to support meaningful outdoor activities, such as raised planters that residents use to grow herbs and vegetables.